viernes, 25 de enero de 2013

modernisme

L'art modernista.

Índex

  • Característiques.
  • Cronologia i evolució.
  • El modernisme en les arts gràfiques.
  • Joieria, cristalleria, ceràmica, mobiliari i forja modernistes
  • Pintura modernista.
  • Escultura modernista.
  • Arquitectura modernista.
  • Bibliografia.

Modernisme és el terme amb el qual es designa a un corrent de renovació artística desenvolupada a la fi del segle XIX i principis del XX. En diferents països rebre diverses denominacions: Art Nouveau (a Bèlgica i França), Modern Style (en els països anglosaxons), Sezession (a Àustria), Jugendstil (a Alemanya i països nòrdics), Nieuwe Kunst (en Països Baixos), Liberty o Floreale (a Itàlia).


Aquestes denominacions fan referència a la intenció de crear un art nou, jove, lliure i modern, que representés una ruptura amb els estils dominants en l'època, tant els de tradició academicista (l'historicisme o l'eclecticisme) com els rupturistes predominava la inspiració en la naturalesa alhora que s'incorporaven novetats derivades de la revolució industrial, com el ferro i el vidre, superant la pobra estètica de l'arquitectura del ferro de mitjan segle XIX . Es busca el plaer que proporciona la integració de la bellesa i el benestar. La naturalesa és trasplantada a l'interior, dotant-lo de flexibilitat, inestabilitat i lleugeresa.

Aquestes aspiracions es van basar en les idees estètiques de John Ruskin i William Morris, que proposaven democratitzar la bellesa o socialitzar l'art.

Característiques.

Les característiques que en general permeten reconèixer al modernisme són:
  • Inspiració en la naturalesa i l'ús profús d'elements d'origen natural però amb preferència en els vegetals i les formes arrodonides de tipus orgànic entrellaçant-se amb el motiu central.
  • Ús de la línia corba i l'asimetria, tant en les plantes i alçats dels edificis com en la decoració.
  • Tendència a l'estilització dels motius, sent menys freqüent la representació estrictament realista.
  • Ús d'imatges femenines en actituds delicades i gràcils, amb un aprofitament generós de les ones en els cabells i els plecs de les vestimentes (drapejat).
  • Actitud tendent a la sensualitat ia la complacència dels sentits, arribant fins l'erotisme en alguns casos.
  • Llibertat en l'ús de motius de tipus exòtic, siguin aquests de pura fantasia o amb inspiració en diferents cultures, com per exemple l'ús d'estampes japoneses.
  • Aplicació envoltant del motiu prenent alguna de les característiques anteriorment esmentades en contraposició amb les característiques habituals de l'element a decorar. L'element destacat de tipus orgànic embolica o s'uneix amb l'element que decora.

Cronologia i evolució.

S'ha qualificat com a pre-modernista les decoració mural del castell francès de Roquetaillade, restaurat per Eugène Viollet-li-Duc en la dècada de 1850. Encara que el seu propòsit era produir una recreació neogòtica, el que es va obtenir van ser uns frescos amb un estil germinal modernista de moviments orgànics, colors i formes d'una gràcia innovadora.
Al llarg de la segona meitat del segle XIX es va anar intensificant la tendència.

Els patrons del disseny de l'arquitectura victoriana derivar cap a formes flotants lliures, especialment en el ferro forjat que es deixa a la vista, s'exhibeix amb profusió i s'aprofita més enllà de la seva funció arquitectònica
La llibertat vindicada en la dècada de 1890 pels grups d'artistes anomenats «secessió» apareguts successivament en diverses ciutats europees va donar suport ideològic i visibilitat pública al moviment.

El 1 gener 1895 un cartell publicitari difós pels carrers de París va representar l'acceptació popular de l'art nouveau a les arts plàstiques: era d'Alfons Mucha i representava a l'actriu Sarah Bernhardt en Gismonda. El modernisme va aconseguir el seu apogeu en la prima Esposizione Internazionale d'Art Decorativa Moderna («Primera Exposició Internacional de l'Art Decoratiu Modern») de 1902 a Torí, on van exposar dissenyadors de tots els països europeus.
Cap a la època de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), la naturalesa altament decorativa del disseny modernista ja havia començat a ser abandonada en favor de traços més simples i rectilinis, més en harmonia amb l'estètica plana i el menor cost dels dissenys industrials. Cap als anys vint aquesta tendència es concretaria en una nova etiqueta denominativa: el Art Decó.

El modernisme en les arts gràfiques.

El modernisme es va estendre de manera molt
 profusa en les arts gràfiques, tant en la
 il · lustració de llibres i revistes (incloent
 l'enquadernació, les cobertes i els ex-libris)
 com en el cartellisme (cartells, pòsters o affiches
 publicitaris) i tot tipus de suports.
Molt influent i imitat va ser el txec Alfons Mucha.
 L'acceptació dels seus dissenys, fets amb exquisida
 delicadesa i que incloïen en la seva gran majoria la
 figura femenina com a motiu central, produeix la clau
 guanyadora d'un estil artístic comercial a imitar pels
 il · lustradors de l'època.







Joieria, cristalleria, ceràmica, mobiliari i forja modernistes.


L'art de la joieria es va veure revitalitzat pel modernisme, tenint a la naturalesa com la principal font d'inspiració. Interès generalitzat en l'art japonès i l'entusiasme especialitzat en les habilitats de metal · listeria, van fomentar noves aproximacions i temes d'ornamentació. L'èmfasi en la joieria fina s'havia centrat en les gemmes, particularment en els diamants pel que la preocupació principal de joier consistia en proveir un marc adequat per al seu lluïment. Amb el modernisme va sorgir un nou tipus de joieria, motivada i encausada cap al disseny artístic abans que en el mer desplegament de les gemmes.

París i Brussel · les ciutats on l'estil va guanyar el millor renom.
Les principals característiques de l'estil modernista que es poden aplicar als mobles són: inspiració en la naturalesa i utilització de motius vegetals en la decoració, ús de la línia corba i de l'asimetria, ús d'imatges femenines sobretot en cartells, pintura, ús de motius exòtics .. . El disseny de mobles es va basar en diferents formes i materials de gran qualitat com fustes nobles i tèxtils amb dibuixos que sovint adoptaven la forma del "coup de fouet" tan propi del modernisme, així com dissenys inspirats en la natura.

Pintura modernista

En contraposició tant al academicisme com l'impressionisme, s'abandonen els temes quotidians pels continguts simbòlics i conceptuals, entre els quals destaca la dona, amb un tractament eròtic que arriba fins a la perversió. Tècnicament s'insisteix en la puresa de la línia i l'expressivitat del dibuix, ambdues coses ja presents en autors postimpressionistes, especialment a Tolosa-Lautrec. Les formes orgàniques, especialment vegetals curvilinis i espirals (flors, fulles, tiges retorçats), que omplen tot l'espai ja presents en moviments anglesos anteriors, es converteixen en un leit motiv paral · lel a les formes decoratives de les arts gràfiques, amb les quals estan estretament identificades, així com amb el cartellisme i la reproducció litogràfica. Els formats preferits són els allargats i apaïsats.




Escultura modernista.


L'escultura modernista o Art Nouveau va tenir com a tema central la figura femenina en diferents actituds.


Més enllà de la successió cronològica entre Art Nouveau i Art Deco no hi ha una nítida separació estilística entre els desenvolupaments escultòrics identificables amb dues etiquetes. En ambdós es van utilitzar una gran varietat de materials: el marbre per als monuments d'envergadura i el bronze, l'ivori, els metalls preciosos (molt sovint la combinació crisoelefantina d'ivori i or), la ceràmica i el vidre per les obres de petit mida, molt relacionades amb l'orfebreria. Entre els principals escultors relacionats amb l'estil aplicat a aquesta escala menor van estar Ferdinand Preiss, Demetre Chiparus, Joseph Lorenzl o Clare-Jeanne-Roberte Colinet.


No hay comentarios:

Publicar un comentario